Laden...

Over ons

Collectief Walden is een groep kunstenaars en denkers die de urgentie voelt van de ecologische crisis. We zijn een filosoof, een bioloog, een dramaturg en een scenograaf. Maar de filosoof is ook grafisch ontwerper, de bioloog ook radiomaker, de dramaturg is politiek theoreticus en schrijver, en de scenograaf is een mimer.  Allen performen we: soms als lecture-performers; soms als de bedieners van grootschalige  changementen in het landschap; soms als muzikant. Nooit zijn we fictieve personages,  want fictie maken we niet. We maken installaties, voorstellingen en ontmoetingsruimtes op  het grensgebied van wetenschap, documentaire en beeldende kunst.   We hanteren een interdisciplinaire aanpak: beelden, poëzie, lecture perfomances en muziek komen samen in collage-achtige voorstellingen en dynamische installaties. De  werken vinden vaak plaats in landschappen of de openbare ruimte.

Het Collectief ontleent haar naam aan het beroemde boek Walden van Henry David Thoreau. Het is een optekening van de twee jaar, twee maanden en twee dagen die de auteur in afzondering in de bossen van Massachusetts doorbracht om de essentie van leven aan den lijve te onderzoeken. Zo kwam hij tot de conclusie dat al onze primaire levensbehoeften terug te voeren zijn tot één ding: warmte.

In de periode 2021-2024 worden wij structureel gesubsidieerd door Amsterdam Fonds voor de Kunst en Fonds Podiumkunsten. Eerder ontvingen wij (project)subsidies van o.a. Prins Bernhard Cultuurfonds en VSB Fonds. We maken onderdeel uit van het In Situ netwerk (Europees platform voor artistiek werk in de openbare ruimte), zijn huisgenoot van de Tolhuistuin en werken in Amsterdam-Noord nauw samen met Stichting Over het IJ Producties.